top of page

Sluta jaga lyckan & hitta lugnet istället

Det är lätt att fastna i att söka lycka som ett utgångsläge.

"Om jag bara.. då kommer jag bli lycklig" men så blir det ju aldrig riktigt och sen kommer besvikelsen i att det inte blir som vi trott.


Lycka är en peak och inte ett utgångsläge

Lycka är en känsla av ett starkt välbehag som susar genom kroppen, frammanad av omständigheterna, men som naturligt klingar av, precis som alla andra känslor gör.

Vi ska verkligen NJUTA av våra lyckliga stunder, men vi bör aldrig tro att vi kan få lyckan att stanna. It's a fool's errand.


en stillsam morgon, dricker kaffe vid en brygga

Vårt naturliga utgångsläge är ett inre lugn

Det är i lyckorusets totala motsats som vi hittar vårt naturliga utgångsläge - att vara lugn & nöjd. Mer än så behöver du inte sträva efter. Tänk vad skönt ändå, och att sänka ribban gör att det dessutom känns mer uppnåeligt.

Ett utgångsläge innebär alltså att ALLA andra känslor existerar också, men att du i frånvaron av dem landar i ett lugn. I detta lugn är du nöjd med den du är, känner att du är ok och att allt runtomkring dig är ok.


Men det är inte alltid så enkelt att välja lugn & nöjd.


Ex. 1 När vi läker från stress så är vårt utgångsläget sällan ett lugn. Det kan till och med kännas som något omöjligt att landa i (och från början så kanske man inte ens vill det heller).

Samtidigt som lugnet är det du egentligen behöver så kan det också finnas en väldigt stark rädsla för att du kommer stanna upp helt om du saktar in lite. Och att stanna upp kan nästan kännas lika hotfullt som en dödsdom. Vid stressproblem är det därför viktigt att skynda långsamt (ironiskt nog) och låta förändringen börja långt inom dig själv innan du kan manifestera den på utsidan.

Det handlar om tron på dig själv, tron på din mening i livet och insikten i hur destruktivt beteendet egentligen har varit, det som du tidigare har tagit heder i.


Ex.2 När vi läker från en låg självkänsla så är vi långt i från nöjda med oss själva, och vet oftast inte ens hur den känslan känns.

Många gånger byggs vår låga självkänsla på en tro om att vi ska vara lyckliga hela tiden, gärna älska våra kroppar, inte ha några komplex och dessutom lyckas med allt. Och även om det då kanske borde vara enklare att bara sträva efter "nöjd" så kan det kännas alldeles för avlägset det också. Insikten i att man tvivlar på att "nöjd" ens är genomförbar är mer vanlig än du kanske tror. Det gör ont i själen när det känns hopplöst men att bli nöjd är närmare än du tror. Vi ska bara putsa av dig lite, som att ta bort dammet på en diamant.


Mer strategiskt att praktisera lugn

Det kanske låter lite tråkigt att välja lugn framför lycka, men sanningen är den att du genom det rustar dig bättre för vardagens och livets alla prövingar.

När du tränar på att ständigt återkomma till en lugn så kommer utsvävningarna inte påverka dig lika mycket, som att bergochdalbanan inte blir lika brant.

Vi lägger helt enkelt fokus på det som kommer ge oss mer balans, och det i sin tur gör det ironiskt nog det lättare att se glädje i livet och känna lycka över det lilla.


Tre tips till att hitta ditt lugn


  • Gratis och lättillgängligt = Ta tre djupa andetag. Om du verkligen engagerar dig i stunden så kommer du märka att det dels tar en stund att andas tre andetag, och sen kommer du faktiskt också märka att det påverkar dig på ett hälsosamt sätt.

  • Enkelt och effektivt = Boka in dig på en Soundscape-klass eller lyssna till en gratis guidning här på sidan. Att lyssna (och blunda) är väldigt effektivt och gör många gånger att känseln förstärks. Det i sin tur är en direkt genväg till lugnet på insidan.

  • Utredande och utvecklande = Boka tid för coachande samtal med mig. Fördelen med coachande samtal är att du får ventilera alla tankar och känslor som rör till det inom dig. Det gör också att du lättare, snabbare och dessutom med en egen övertygelse kan släppa taget om det som stör så att du kan landa i en lugnare känsla.


Som sagt, vi borde alla sluta jaga lyckan. Det gör oss ständigt besvikna, det rustar oss inte för någonting och detssutom gör det att vi aldrig riktigt kommer bli nöjda med oss själva..


Rabatter till dig!

  • Om du anger rabattkoden LUGN&NÖJD så får du 15% på coaching online (rabattkoden gäller endast en gång och kan nyttjas fram till den 31 maj). Kanske kan det ge dig lite lugn på insidan av att boka in det redan nu ❤︎

  • Om du anger rabattkoden PREMIÄR SOUNDSCAPE så får du helt galna 50% rabatt på premiärklassen på söndag den 12 maj kl14.30! Du betalar alltså endast 60 kr för en klass som verkligen kommer ge dig ett lugn på insidan!
21 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

留言


bottom of page