top of page

Vad är stress?

Du utsätts dagligen för stress som du vissa dagar kan hantera och andra inte. Men vad är stress egentligen? Jo, stress kan vara allt från att gå upp på morgonen till att inte kunna klara av sitt jobb.


Positiv stress

All stress är inte av ondo. Något som det pratas för lite om är den positiva stressen, och det är en funktion som vi kanske inte alltid tänker på - ex att få oss att genomföra utmaningar och uppnå mål. Det ger oss en känsla av spänning vilket kan kännas skönt och stimulerande. En annan positiv stress är att vakna på morgonen.

Men även om stressen är positiv så kan den ändå vara skadlig när den missbrukas, eller när återhämtning inte uppstår regelbundet.


Så här reagerar du automatiskt

Stress är ett tillstånd som kroppen har designat för att du så snabbt som möjligt ska kunna avgöra om det är ett hot eller inte, samt om du behöver slåss, frysa eller fly.

Jag vet inte om du har sett Lejonkungen, men en scen är när surikaten Timon håller utkik för faror och upprepar "spana, sniffa, frys". Det är ett perfekt exempel på hur kroppen fungerar, för när den ska ta till sig information om hot så skärps alla sinnen


  • Synen. Som när du spanar i folkmassan efter den som precis har ropat ditt namn.

  • Hörseln. När du tycker att du hör sirener eller ditt barn gråta.

  • Känseln. Huden blir extra uppmärksam för vind, rörelse och temperatur samt att du blir mindre smärtkänslig.

  • Smaken. När du har fått in något äckligt/dåligt så har munnen en otrolig mölighet att sortera tuggan i detalj.

  • Stämbanden kan göra dig röst till antingen nästintill ohörbar eller riktigt kraftfull och skrämmande.

  • Näsan smalnar och luktsinnet blir urskiljande. Som när du känner röklukt.

Visst är det ett fascinerande system?!
Stressorer

För att vara tydlig så presenterar jag också ordet "stressor". En stressor* är något utanför dig som utlöser stressen inom dig, ex något du hör eller ser.


Stressorer är neutralt och vi reagerar alla olika på dem, beroende på hur vi är byggda, det emotionella bagage vi bär på och det tillstånd vi befinner oss i.

Ex. Säg att det kommer ett rovdjur gående. Om du är liten som Timon så är detta något du vill fly ifrån. Om du är ett ännu större rovdjur så kommer du förmodligen bara gäspa och sen fortsätta med det du höll på med. Det här är också ett halvdant försök från mig till att förklara varför du ibland reagerar på vissa saker medan din sambo, vän eller kollega kan vara oberörd.


inte designade att tåla stress

O B S E R V E R A - det finns ingen vinning med att bli resistent mot stress (om vi utgår från Timons position så är det till och med livsfarligt) däremot kan vi se över vår livssituation, arbeta med våra inre triggers och aktivt börja praktisera balans så att återhämtningen kan få jämna ut stresstopparna.


Ex.

I Timons fall så kanske han bor mitt bland en flock lejon - då kan det vara bra att flytta på sig.

Han kanske blir rädd så fort vinden viner för att ett lejon anföll en gång när det blåste - då behlver han jobba på att sakta inse att det inte är vinden som vill honom illa.

Och återhämtning får han av att gå hem i tid från jobbet, ha en vilsam energi hemma/på sin fritid och att på arbetstid även se till att han får stunder till att slappna av.Om du har några frågor gällande stress eller annat så kan du antingen kommentera här nedan eller skicka ett mejl till mig frida@soulboss.se

Och om du känner att du behöver få prata och lossna så är du välkommen att boka en tid med mig

25 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page