top of page

Fysiska symtom av stress

Ont i axlar, mage eller stel i höfterna? Här listar jag några av de vanligaste fysiska symtomen på stress och vad du kan göra åt dem istället för att medicinera.



  • huvudvärk

  • värk i axlar och nacke

  • magproblem & matsmältning

  • trötthet & sömnproblem

  • utslag & hudproblem

  • stela/ömma leder och vävnad

  • utebliven/extra stark hunger

  • grund & tight andning

  • tryck över bröstet (uppsök läkare vid funderingar)

  • hjärtklappning

  • håravfall

  • mensvärk/värk vid ägglossning

  • nedsatt immunförsvar, ex ofta sjuk

  • extra känslighet för sinnesintryck, ex ljud, ljus och temperaturer

Känner du igen dig i några eller många? Att symtom kan komma och gå är ju inget konstigt i sig, och det kan såklart också bero på flera orsaker, men om det är frekvent återkommande så rekommenderar jag dig att ta i tu med din stress ❤︎


Kroppens stressmuskler

I kroppen har vi också ett gäng muskler som vid stress arbetar på övertid.

Här hittar vi bland annat höftböjarmuskeln som är involverad i princip allt du gör med kroppen, vilket i sin tur kan ställa till med en hel del problem. Att stretcha är sällan nyckeln, även om det kan kännas bättre i stunden. Se det som att muskeln drar ihop sig för överlevnad, den kommer alltså inte vilja släppa taget förrän omständigheterna mjuknar.

Anledningen till att jag tar upp detta är just det att stress i kroppen inte alltid löses med stretch, massage eller rörelse - problemet kan ligga mycket djupare än så..


Så vad kan man göra om man inte vill medicinera?

Det är inte alls lätt att bara vända på ett väl etablerat stressbeteende i kroppen.

Det finns såklart medicin för allt, och det kan ibland vara bra att ta det i början (beroende på) men om du vill arbeta på ett sätt som mer går till grunden med problemen med din stress så tipsar jag dig här om olika lösningar:


  1. Andningsövningar (pranayama som det heter på sanskrit). Här på Soulboss kan du hitta både enklare gratismetoder och mer skräddarsydda lösningar. Det viktigaste här är egentligen att bara sätta dig ner med slutna ögon och bara ta en stund till att lyssna på och känna dina andetag. Ge det 1-3 minuter lite då och då under dagen.

  2. Avslappningsövningar. Även det här hittar du här på Soulboss, både gratis och skräddarsydda lösningar, men en enkel övning som är underskattad är att ligga med benen upp mot en vägg. Testa den i 5-15 minuter när du kommer hem. Efteråt ligger du en liten stund på din högra sida innan du sätter dig upp.

  3. Promenad. Starta dagen med en kort promenad på ca 10-20 minuter. Här är det viktigt att promenera och inte powerwalka. Tänk att du ska hinna se, höra och känna in en hyfsat lugn och avslappnad andning.

  4. Coachande samtal. Det kanske inte är det första du tänker på när du vill släppa på spänningen i nacken, men ett samtal som är utrensande, ventilerande och djupgående är oerhört effektivt för en spänd kropp. Många av mina kunder har efter en session kunnat känna hur de mjuknat på alla plan. Såå skönt!


En livsstilsförändring

I många fall kan spänningarna släppa direkt, men kommer tillbaka. Här behöver du ha ett längre perspektiv för att kunna se en större förändring i din kropp. Det krävs tålamod, tillit och regelbundet praktiserande av olika tekniker, coaching och annat.


Personligen så har jag blivit av med många fysiska problem de senaste 10 åren, och idag äter jag nästintill aldrig värktabletter, har väldigt sällan problem med värk och är nästintill heller aldrig sjuk. Med det sagt så har jag nyligen haft problem med en nerv (ett tydligt stressymtom), och det läker jag nu med tålamod, tillit och tipsen jag skrev om tidigare. Jag tar i tu med grundorsaken och läkningen tar då lite längre tid, men min kropp och själ tackar mig, och litar på mig.


Om du vill ha min hjälp och mitt stöd till att skapa ett upplägg som passar dig och din kropp så får du gärna boka en tid för coachande samtal med mig! Jag hjälper dig mer än gärna ❤︎






Påminner om att vi enbart pratar om de fysiska symtomen här, så tänk på att ALLT annat ännu tillkommer (så som kognitiva nedsättningar, humörsvängningar etc.)

Observera också att vi i detta inlägg pratar om stress och inte sjukdomar. Du bör alltid vända dig till vården när du har frågor om din fysiska hälsa. Det här är en rekommendation som jag är skyldig att ge dig, och utifrån den tar du dina egna beslut.


22 visningar0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page